Orezivanje voćnjaka

Orezivanje voćnjaka – specifičnosti i značaj

Orezivanje voćnjaka je ključan deo godišnjeg održavanja i ima veliki uticaj na zdravlje voćaka, kvalitet i količinu roda. Ovaj proces uključuje uklanjanje određenih grana i delova drveća kako bi se postigao željeni oblik, poboljšala produktivnost i očuvalo zdravlje voćaka. U ovom članku podelićemo sa vama nekoliko specifičnosti o ovoj važnoj voćarskoj aktivnosti.

Individualne potrebe voćnih vrsta

Svaka voćna vrsta ima specifične potrebe i zahteve kada je reč o orezivanju. Ovaj proces prilagođava se biološkim karakteristikama svake voćke, uzimajući u obzir njenu prirodnu formu, rast, i plodonosne osobine. Na primer, sadnice trešnje preferiraju minimalno orezivanje, fokusirajući se na uklanjanje mrtvih ili oštećenih grana. Jabuke i kruške zahtevaju redovno orezivanje za održavanje produktivnosti i oblikovanje krošnje, dok se orezivanje šljiva usmerava na uklanjanje starih izbojaka i održavanje otvorenog središta za podsticanje rasta novih grana. Orezivanje citrusa usmereno je na uklanjanje mrtvih grana i kontrolu veličine stabla. Breskve i nektarine se orezuju skraćivanjem dugih izbojaka i oblikuju u otvorenu vazu za povećanu izloženost svetlu.

orezivanje voća
Izvor: Canva

Oblikovanje krošnje

Orezivanje se koristi za oblikovanje krošnje voćaka, što utiče na njihovu strukturu, estetiku i pristupačnost za berbu. Tradicionalni oblici uključuju otvorenu vazu, kupolu i centralno vođenu krošnju.

Uticaj na prinos

Pravilno orezivanje može značajno povećati prinos voćnjaka. Skraćivanje grana i podsticanje rasta bočnih izbojaka dovodi do većeg broja mesta za cvetanje i plodnosti.

Prevencija bolesti

Orezivanje pomaže u smanjenju rizika od bolesti. Uklanjanje mrtvih ili bolesnih grana smanjuje potencijalni izvor infekcija, a poboljšana cirkulacija svetlosti smanjuje vlažnost, što je neprijateljsko okruženje za mnoge bolesti.

Fiziološki učinci

Orezivanje utiče na fiziološke procese voćaka, uključujući fotosintezu, transpiraciju i distribuciju hranjivih stvari. Pravilno orezivanje pomaže u uravnoteženju ovih procesa, što doprinosi opštem zdravlju biljaka.

Održavanje veličine stabala

Orezivanje je ključno za održavanje odgovarajuće veličine voćnjaka. Redovno uklanjanje suvišnih izbojaka pomaže u kontrolisanju rasta, olakšava berbu i održava pristojan izgled voćnjaka.

Mogućnost revitalizacije starih voćnjaka

Ispravno orezivanje može obnoviti starije voćnjake, poboljšavajući njihovu produktivnost i produžujući njihovu životnost.

orezivanje voća proleće
Izvor: Canva

Sezonska prilagodjavanja

Orezivanje se često prilagođava sezonskim uslovima. Zimska orezivanja obično su fokusirana na strukturne promene, dok se letnja orezivanja mogu koristiti za kontrolu rasta i održavanje oblika.

Oprez u pristupu

Svaka voćka zahteva pažljiv pristup orezivanju. Prekomerno orezivanje ili pogrešno izvedeni rezovi mogu imati negativan uticaj na zdravlje voćnjaka.

Orezivanje voćnjaka stoga predstavlja složen proces koji kombinuje praktične veštine, znanje o biljnom rastu i pažljivu analizu specifičnosti svake voćne vrste.



Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *