Pravljenje džema kod kuće

Proces pravljenja džema kod kuće

Proizvodnja džema u udobnosti doma može biti ne samo pristupačna, već i izuzetno zadovoljavajuća aktivnost. Oduvek je bila popularna metoda za očuvanje ukusa sezonskog voća. Zaboravite na sliku umornih osoba kako se znoje iznad ključalih kazana: Domaći džem ne mora biti kompleksan proces, niti zahteva specijalnu opremu. I najvažnije od svega – možete pripremiti turu za svega oko 30 minuta. Nastavite sa čitanjem da biste pronašli odgovore na uobičajena pitanja o pravljenju džema, uz korisne smernice. Ako planirate krenuti s uzgojem sadnice kajsije ili biste želeli isprobati druge vrste voća kao što su jagode, maline ili šljive, ovo je odličan način da diversifikujete svoje iskustvo u pravljenju džema.

Domaći džem od kajsija
Izvor: Canva

Može li se džem praviti bez pektina?

Iako je za džem potreban barem određeni sadržaj pektina da bi se pravilno zgusnuo, nije svako voće neophodno dopunjavati pektinom. Pektin je vodotopivo vlakno koje se prirodno nalazi u većini voća. Prah ili tečni pektin se mogu nabaviti u većini većih prodavnica ili online kao sredstvo za pravljenje džema. U kombinaciji sa šećerom i kiselinom, pektin u prahu može dodati dodatno zgušnjavanje voću koje sadrži manje pektina, ili ubrzati proces kuvanja džema zahtevajući manje vrenja za zgušnjavanje. Neki popularni plodovi bogati pektinom uključuju jabuke, citrusno voće i brusnice, dok su borovnice, trešnje, maline i jagode manje bogate pektinom. Dodavanje limunovog soka voću sa nižim sadržajem pektina aktivira prirodno prisutan pektin, a neki recepti preporučuju mešavinu voća sa visokim i niskim sadržajem pektina kako bi se džem lepo zgusnuo bez dodatka pektina.

Kako se pravi džem?

  1. Priprema voća – Isperite i osušite voće. Odbacite oštećeno ili plesnivo voće, ili odsecite smeđe delove. Voće poput breskvi, jabuka ili kajsija treba oguliti, izvaditi koštice i iseckati po potrebi. Bobice poput kupina, borovnica i malina mogu se kuvati cele, dok jagode treba očistiti od peteljki i preseći na polovine ili četvrtine.
  2. Kombinacija voća i šećera – Stavite voće u šerpu ili lonac dovoljno velik da ostavi nekoliko centimetara slobodnog prostora na vrhu. Dodajte šećer i limunov sok prema potrebi, zavisno o prirodnom balansu šećera i kiselosti vašeg voća, i mešajte i gnječite da biste razbili komade, ili ga stavite u frižider nekoliko sati kako bi počelo da otpušta tečnost. Ako vaš recept zahteva dodavanje pektina, proverite uputstva na pakovanju za količinu i da li ga treba dodati sada, pre nego što se voće zagreje. Na kraju, stavite tanjir u zamrzivač kako biste kasnije testirali gustinu vašeg džema.
  3. Početak kuvanja – Stavite šerpu na srednju temperaturu i kuvajte, redovno mešajući, sve dok smesa ne počne da bubri. Prilagodite temperaturu tako da bude dovoljno visoka da postignete živahno vrenje, ali ne previše visoka da šerpa šprica ili da preti da se zagori na dnu. Nastavite sa kuvanjem, uz često mešanje, dok voće ne počne da se razgrađuje, a smesa primetno postane gušća. Ovaj proces može trajati između 20 i 40 minuta (ili duže), u zavisnosti od zrelosti, vrste i količine vašeg voća.
  4. Provera da li je gotovo – Pošto pravi “želatin” vašeg džema neće biti očigledan dok se ne ohladi, morate ga testirati tako što ćete ga brzo ohladiti da vidite da li se zgusnuo. Izvadite tanjir iz zamrzivača i kašikom stavite malo džema na njega. Ostavite da se ohladi, zatim pritisnite ili pređite prstom preko džema. Ako se stvrdne i zadrži oblik, vaš džem je gotov. Ako ne, obrišite tanjir, vratite ga u zamrzivač i nastavite sa kuvanjem. Testirajte ponovo za 5 do 10 minuta.
  5. Hlađenje i skladištenje – Kada vaš test pokaže da se džem dovoljno stegao, isključite ringlu i ostavite ga da se hladi 5 minuta. Promućkajte džem da se voće ravnomerno rasporedi, zatim ga sipajte u vruće sterilisane tegle. Ako želite, možete ga konzervisati prateći standardne upute za konzerviranje u vodenoj kupelji. U suprotnom, dozvolite mu da se potpuno ohladi, pokrijte i stavite u frižider.
Džem na hlebu
Izvor: Canva

Nakon što ste uspešno skuvali svoj omiljeni džem, vreme je da razmislite o načinima kako ga koristiti i deliti sa drugima. Džem nije samo ukusan namaz za tost, već može biti i sjajan dodatak mnogim drugim jelima i napicima.

Ako volite eksperimentisati, razmislite o kombinovanju različitih vrsta voća ili dodavanju začina poput cimeta, vanile ili mente kako biste stvorili potpuno novi doživljaj ukusa. Džem je prilagodljiv i dozvoljava vam da izrazite svoju kulinarsku kreativnost.

Uživajte u procesu pravljenja džema i eksperimentišite s različitim kombinacijama kako biste otkrili svoje omiljene ukuse. Domaći džem nije samo gastronomska poslastica, već i izvor zadovoljstva i ponosa u vašem domu.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *