Poljoprivreda

Podsticaji za poljoprivrednike – novosti i uslovi

Javni poziv za davanje podsticaja od 18.000 dinara po hektaru raspisan je 1. februara. Ova inicijativa otvorena je za pravna lica, preduzetnike i fizička lica koja su nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Važno je napomenuti da je neophodno da se poljoprivrednici registruju u elektronski Registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) i da se nalaze u aktivnom statusu.

Pre nego što podnesu zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje, poljoprivrednici moraju obnoviti registraciju za tekuću godinu u eRPG. Od ove godine, pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljuju i obrađuju zemljište u svoje ime i za svoj račun.

Bitno je napomenuti da vlasnici zemlje koji je ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu, neće moći koristiti subvencije. Podsticaji se ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane ili zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.

Važno ograničenje je da se pravo na podsticaje ne može ostvariti za površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje je podnosilac zahteva uzeo u zakup ili korišćenje, osim ako je uzeo zemljište u zakup na javnom nadmetanju u skladu sa zakonom koji reguliše poljoprivredno zemljište.

Ove mere imaju za cilj podršku aktivnim poljoprivrednicima i osiguravanje da podsticaji idu onima koji zaista obrađuju zemljište. Svi zainteresovani poljoprivrednici mogu podnositi zahteve do 1. marta 2024. godine.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *