dete u voćnjaku

Deca i voćnjak: Otkrivanje čarolije prirode kroz igru i učenje

Voćnjak nije samo mesto za uzgoj voća, već i neverovatno područje za istraživanje, učenje i igru, pogotovo za decu. Omogućiti deci interakciju s prirodom kroz voćnjak ne samo da podstiče njihovu radoznalost, već i razvija ljubav prema prirodi. Navodimo nekoliko aktivnosti u voćnjaku u kojima će deca uživati:

Sadnja voćaka

Ako je ikako moguće neka svako dete ima svoju voćku. Neka odaberu svoju sadnicu kruške, jabuke, šljive ili šta najviše vole. Dozvolite im da pomognu u kopanju rupe, sadnji sadnice te zalivanju i brizi za nju. Želeće s vremena na vreme da obilaze svoju voćku, pa će ih to navići da određeno vreme provode u voćnjaku. Ova aktivnost će ih naučiti važnosti očuvanja prirode i dugoročnoj brizi o okolini.

Deca beru voće
Izvor: Unsplash

Berba voća

Uključite decu u berbu voća kada dođe vreme. Neka deca učestvuju u branju jabuka, krušaka, trešanja ili drugog voća koje raste u vašem voćnjaku. Ova aktivnost ne samo da ih uči o ciklusima prirode i važnosti poljoprivrede, već ih i povezuje s hranom koju jedu.

Učenje o biljkama

Provedite vreme s decom istražujući različite biljke u voćnjaku. Naučite ih kako prepoznati različite voćke, cvetove, lišće i plodove. Objasnite im kako biljke rastu, razvijaju se i kako se brinuti o njima.

Promatranje divljeg života

Voćnjak je dom različitim vrstama divljeg života poput ptica, insekata i malih sisara. Podstaknite decu da posmatraju ptice kako lete oko voćaka, insekte kako oprašuju cvetove i druge životinje koje posećuju voćnjak.

Igra na otvorenom

Voćnjak pruža prostran prostor za igru na otvorenom. Deca mogu trčati, skrivati se među voćkama ili istraživati skrivene kutke voćnjaka. Ova slobodna igra podstiče dečju maštu, kreativnost i fizičku aktivnost.

Izrada ukrasa od prirodnih materijala

Prirodni materijali poput grančica, lišća, cvetova i plodova mogu poslužiti kao sjajan materijal za izradu ukrasa. Dozvolite deci da prikupljaju materijale iz voćnjaka i da ih koriste za izradu ukrasa poput venčića, slika ili skulptura.

Pravljenje herbaruma

Zajedno sa decom sakupljajte uzorke lišća, cvetova i drugih biljaka iz voćnjaka kako bi stvorili herbarijum. Neka ih proučavaju, crtaju i opisuju, što će ih podstaknuti na istraživanje biljnog sveta i razvijanje osećaja za detalje.

Kroz ove aktivnosti, deca imaju priliku da se povežu sa prirodom na jedinstven način, razumeju je i razviju poštovanje prema njoj. Voćnjak postaje je divno mesto gde se mogu stvoriti ne samo uspomene već i temelji za ljubav prema prirodi i svetu oko nas.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *