Voćno drvo u saksiji

Uzgoj voćnog drveta u saksiji

Uzgajanje voćnog drveća u saksiji može biti izuzetno korisno i zadovoljavajuće, posebno ako nemate dostupan vrt ili baštu. Ova praksa omogućava ljudima da uživaju u lepoti ovog drveta kao ukrasu na terasama ili balkonima pogotovo kada je vreme cvetanja i naravno svežem voću kada su u fazi punog roda. Zamislite takvu sliku na terasi u urbanoj sredini. Evo nekoliko korisnih saveta za uspešno uzgajanje voćnog drveća u saksiji.

Izbor prave sadnice

Prvo što treba uzeti u obzir je izbor prave sorte voća koja je pogodna za gajenje u saksiji. Neke voćke, poput citrusa, patuljastih voćki ili bobičastog voća, bolje se prilagođavaju kontejnerskom uzgoju. Mini sadnice višnje, kruške, kajsije, breskve su sorte koje su prilagođene našim klimatskim uslovima. Biljke dostižu maksimalnu visinu do 1,5 metar i nemaju mnogo bočnih grana pa vam neće oduzeti previše mesta i takvim sadnicama neće biti potrebna posebna nega.

mini sadnica kajsije u saksiji
Izvor: Unsplash

Odgovarajuća saksija i zemljište

Izbor saksije ili kontejnera u kome će biti sadnica je još jedan vrlo bitan korak. Potrebna je dovoljno velika saksija koja će omogućiti dobar razvoj korenskog sistema voćke. Naravno što je veća saksija, to će biljka imati više prostora za rast i apsorpciju hranljivih materija. Saksija treba da omogući dobru drenažu, a vi možete to osigurati tako što će te postaviti sloj kamenčića ili komada keramičkih krhotina na dno saksije pre dodavanja zemlje. Tako će te izbeći zadržavanje viška vode u posudi.


Kada je o zemljištu reč, koristite kvalitetno zemljište za kontejnerski uzgoj voćaka koje će omogućiti dobru drenažu i sadržavati potrebne hranljive sastojke. Ako niste u prilici da pribavite zemljište za kontejnerski uzgoj voćaka, možete koristiti univerzalno zemljište za kontejnere ili posebno formulirano zemljište za voćke. Redovno zalivajte svoje voćno drveće, osigurajte mu dovoljno sunčeve svetlosti i bićete nagrađeni divnim plodovima.

Nega sadnica

Kao što smo rekli, takvim sadnicama nije potrebna posebna nega. Međutim, kao što su pravilno orezivanje i đubrenje važni za održavanje zdravog i produktivnog voćnjaka tako će sprovođenje ovakvih mera saksijskom voću pomoći da dostigne svoj pun potencijal. Ukoliko živite u području sa hladnijim zimama, razmotrite mogućnost prenošenja voćnih sadnica u unutrašnje prostorije ili obezbeđivanja dodatne zaštite tokom zime kako bi ste sačuvali biljke od štetnih mrazeva.

Dakle, ako volite da uživate u tek ubranom svežem voću nemojte da vas sprečava to što nemate baštu ili dvorište. Odaberite svoju sadnicu breskve, kajsije, jabuke, kruške ili višnje. Poklonite joj pravilnu pažnju, negu i voćno drveće u saksiji može vam doneti obilne plodove i uživanje u svežem voću direktno sa vašeg balkona ili terase.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *