Zalivanje voća

Zalivanje voćnjaka

Drvo sa nedostatkom u ishrani neće uspevati i neće dati zdrave i obilne plodove, a ono svoju ishranu unosi iz zemlje i to u tečnom obliku. Zato je veoma značajno koliko i kako zalivate vaše sadnice šljiva, jabuka, krušaka, kajsija ili bilo kog voća u vašem voćnjaku. Zalivanje zavisi od različitih faktora uključujući starost drveta, tip zemljišta, klimu, godišnje doba i vrstu drveta.

Najbolji način za zalivanje mladih voćaka

Kada je reč o mladim voćkama, posebna pažnja se posvećuje zalivanju zbog potrebe ovih mladih stabala da uspostave snažan korenov sistem. Kada sadite mlado drvo, moraćete redovno da ga zalivate 2-3 meseca dok ne ojača.

Na primer, u slučaju glinovite zemlje, preporučuje se zalivanje voćaka dva puta nedeljno, koristeći 15L vode za svako drvo, uz polaganu distribuciju oko korenskog sistema kako bi se omogućila adekvatna apsorpcija. U slučaju da je peskovito tlo moraćete češće da zalivate, jer pesak ne zadržava dobro vlagu. U ovom slučaju, voda neće morati da prolazi kroz gustu glinu tako da će brže doći do korena. To znači da će biti potrebno manje vode.

Najbolji način za zalivanje odraslih voćaka

Kod tek posađene voćke zna se gde je koren, tako da ćete zaliti zemlju tik iznad korena, ali kada drvo poraste i njegov koren će se proširiti. A kako voćke uzimaju vodu i hranljive materije prvenstveno kroz svoje najmlađe korenje bitno je znati gde se ono nalazi.

Ovi koreni se obično nalaze ispod spoljne ivice krošnje. Za poređenje, ono starije, drvenasto korenje koje je bliže drvetu ne uzima mnogo vode. Njihov posao je da pričvrste drvo za zemlju.

Dakle morate zalivati mesto gde su koreni hranilice, odmah ispod spoljne ivice krošnje gde se sliva najviše vode sa drveta.

Ako želimo da podstaknemo korenje drveća da se više raširi, trebalo bi da svake godine zalivamo nešto dalje od debla. To će podstaći korenje drveća da dopre dalje, čineći vaše drvo jačim i produktivnijim.

Korenu drveta je potrebna voda, deblu, granama i listovima ne. Ako gornji deo drveta postane previše vlažan, može postati leglo gljivičnih bolesti. Da se to ne bi dogodilo, važno je izbegavati upotrebu prskalica za zalivanje voćaka, jer će one navlažiti celo drvo, a ne samo korenje.

Najbolji načini da zalijete svoje voćke

Navodnjavanje kap po kap, creva za natapanje ili kante: Šta je najbolje?

Voćke vole sporo, duboko zalivanje. A navodnjavanje kap po kap je veoma dobra opcija. Evo nekih stvari koje treba imati na umu.
• Za navodnjavanje kap po kap koristi se crevo sa emiterima koji su ravnomerno raspoređeni za distribuciju vode.
• Postavite creva za navodnjavanje kap po kap sa obe strane niza drveća u vašem voćnjaku ili spiralno oko jednog drveta.
• Creva za navodnjavanje kap po kap ostavite na površini. Nemojte ih zakopavati.
• Na gradskim vodovodnim sistemima, možda će vam trebati regulator pritiska da biste smanjili pritisak vode na emiterima.

Ako ne možete da investirate u sistem za navodnjavanje kap po kap, postoje i druge opcije.

• Creva za natapanje. Ona polako ispuštaju vodu dajući vreme drvetu da je apsorbuje. Problem su male rupe u crevima za natapanje koje se mogu vremenom začepiti, što ih čini manje pouzdanim.
• Crevo za kapanje: Iskopajte jarak od 15cm oko vašeg drveta. Napunite ga vodom i pustite da polako iscuri. Možda ćete morati da to uradite nekoliko puta ili jednostavno ostavite crevo da kaplje u jarak neko vreme dok potpuno ne zasiti tlo. Proširite krug kako drvo stari i korenov sistem se širi.
• Kante sa rupama: Ovo je jednostavan način za zalivanje voćaka dok ste zauzeti drugim poslom. Izbušite rupe na dnu nekoliko kanti od 20L. Postavite kante oko spoljne ivice korenovog sistema vašeg drveta i pustite da voda polako iscuri.

Navodnjavanje voćaka i malč

Da biste vodu zadržali u zemlji neko vreme i da biste dali korenima priliku da je apsorbuju, jedna popularna opcija je da koristite 5cm drvenog malča i rasporedite ga preko korenovog sistema drveta do ivice krošnje gde se nalaze mladi koreni. Malč će pomoći da se zadrži vlaga u zemljištu i može sprečiti klijanje korova.
Ali ne treba preterivati. Evo dve stvari koje treba imati na umu prilikom malčiranja:

• Nemojte nanositi malč previše gusto. Ako to učinite, to će sprečiti da vazduh dopre do korena drveta. Ako se korenje nikada ne osuši nakon navodnjavanja, podložno je truljenju.
• Ne dozvolite da vlažni malč dodiruje deblo drveta jer može pruzrokovati trulež debla i obezbediti ulaznu tačku za insekte.

Kada je potrebno zalivati voćke?

Sezonsko zalivanje voćaka varira u zavisnosti od klime i doba godine. U hladnoj klimi, zimi nije potrebno zalivati zbog usporenog rasta. U proleće, retko zalivamo zbog čestih kiša ili topljenja snega, osim ako nije sušno. Leti je neophodno zalivati zbog dugih, suvih dana, posebno nakon vetrovitih perioda. Jesen donosi hladnije vreme i kraće dane, što smanjuje potrebu za zalivanjem.

Kako možete da proverite da li vaš pristup zalivanju funkcioniše?
Nakon što zalijete, iskopajte malo ispod spoljne ivice krošnje. Proverite da li je tlo vlažno oko 15-30cm. Ako je još uvek suvo, to je znak da se zalivanje nastavi!
Vremenom ćete naći idealnu količinu vode i bićete na dobrom putu ka obilnoj godišnjoj berbi organskog voća, iz godine u godinu.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *