Search Products

jabuke

RADOVI U VOĆNJAKU NA KRAJU LETA

Kraj leta donosi obilje zrelih plodova voća, berbu, prodaju, preradu za sopstvene potrebe. Dani su kraći a noći duže i svežije, pa su radovi u voćnjaku u prvoj polovini septembra prijatni. Neke od njih ćete sigurno obavljati lagano, sa posebnim uživanjem.

Poslovi u voćnjacima zavise od toga da li u vašem voćnjaku dominiraju sadnice jabuke, breskve, šljive, sadnice lešnika ili nekog drugog voća. Obim aktivnosti će se, svakako, razlikovati kod voćara amatera i vlasnika plantaža, ali za neke radove se može reći da su univerzalni.

Zalivajte stabla još uvek, posebno ako je godina sušna kao ova pa se ne može preterati. Mlade sadnice zasađene na proleće ili u jesen prethodne godine treba redovno umereno zalivati, jednom nedeljno, sve dok listovi ne opadnu i vegetacija u potpunosti uspori.

Korovske biljke i u septembru zahtevaju punu pažnju. Počeće sa sporijim rastom tek krajem meseca i u oktobru, a do tada mogu da ostave dosta semena koje će vam praviti probleme u narednoj sezoni. Savet da se se plevljenje i druge metode uništavanja korova sprovode bar jednom mesečno u voćnjacima tokom leta važi i za septembar, i početak oktobra.

Poznavanje pravog vremena za orezivanje pojedinih voćnih vrsta, kao i načina orezivanja, zahteva iskustvo. Ako niste sigurni šta je najbolje učiniti u vašem voćnjaku, pitajte stručnjake. Na kraju leta, generalno, orezivanje treba svesti samo na hitno i neophodno. U suprotnom može da krene novi rast, a da izdanak ne uspe da očvrsne pre zimskih temperatura. Svaku već mrtvu granu, kao i onu koja je oštećena ili ju je napala bolest treba odstraniti, i najbolje je zaustaviti se na tome. Savet je da, ako je biljka bolesna, koristite isključivo oštar alat od nerđajućeg čelika i da ga dezinfikujete posle svakog reza.

Obavljajte jednom nedeljno preglede stabala kako biste na vreme primetili pojavu bolesti i štetočina. Ovaj ritam, preporučen za letnje mesece, važi i u septembru. Važno je i da tačno identifikujete o kojoj se štetočini ili bolesti radi. Neke od njih su veoma agresivne, brzo se šire i mogu da unište čitave zasade voća. Načini iskorenjivanja su različiti, a najugroženije su, obično, jabuke, kruške, breskve, šljive, trešnje, višnje i kajsije.

Uklonite što pre oštećene i opale plodove voća ukoliko je neko stablo zaraženo. Savet se odnosi i na sve voćne sorte koje dozrevaju u poslednjim nedeljama leta. Opali plodove predstavljaju pogodno tlo za širenje neželjenih mikroorganizama, insekata i drugih pripadnika živog sveta koji nanose štetu u voćnjacima.

Ako želite da kalemite voće kalemljenjem na spavajući pupoljak (kalemljenje očenjem), prva polovina septembra je poslednji prihvatljiv termin. Kasnije ne bi valjalo zbog izmrzavanja.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *