sajam poljoprivrede 2021

Prvi sajam poljoprivrede nakon pandemije

 

„Srpska poljoprivreda uvođenjem najsavremenije tehnologije i spajanjem sa IT oblašću velikim koracima ide napred. Posle više od godinu dana borbe sa koronom, ovo je jedinstvena prilika da prvi put u Sremskoj Mitrovici poljoprivredni proizvođači mogu da vide svu mehanizaciju, ono što smo zbog pandemije propustili“, ovo je na otvaranju poljoprivrednog sajma „Agrosirm“ u Sremskoj Mitrovici rekao resorni ministar Branislav Nedimović. Poljoprivredni sajam otvorio je svoje kapije za posetioce na Hipodromu u okviru Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici. Predstavilo se više od 100 izlagača iz oblasti poljomehanizacije, mesnih proizvoda, proizvođači stočne hrane i mnogi drugi.

Sajam poljoprivrede bio je prilika da se vide i najsavremenije mašine, koje vrede i po nekoliko stotina hiljada evra. Tako, prosečna cena drona koji može da se koristi u poljoprivredi je oko 25.000 evra. Izloženi traktori koštaju od nekih 50.000 do 220.000 evra. A najskuplja mašina koja je izložena na sajmu u Sremskoj Mitrovici je kombajn vredan više od 200.0000 evra.

Ministar Nedimović je podsetio i na neke potencijale u agraru, naročito kada je u pitanju izvoz: “Proizvodi koje mi možemo da isporučimo bez carine su ovčije, kozje mleko i voćne rakije“ kazao je Nedimović i dodao:“ To nam pruža nove prilike. Naš izvoz prema Rusiji je do sada bio oko 365 miliona dolara, a uvoz 114“.

Na više od 10.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, postavljena je najsavremenija poljoprivredna mehanizacija, solarni paneli, kao i dronovi za poljoprivredu. Posetioci su mogli da da vide i razna poljoprivredna gazdinstva, kao i udruženja iz lokalnih ruralnih područja.

I ove godine na Sajmu je bio predstavljen Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici, sa svojim širokim asortimanom, ali i novim inovativnim proizvodom – solarnom prikolicom: „Na Sajmu smo izložili prikolicu koja daje 13 kilovata struje i dve ovakve prikolice mogu da zalivaju 40 hektara zemlje“ rekao je Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ u Sremskoj Mitrovici.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *