višnje

Višnje: Tajne uzgoja sočnih voćki iz vašeg vrta

Višnje su voće koje oduvek privlači ljubitelje voća svojim sočnim plodovima i prelepim cvetovima. Ova voćka pripada rodu Prunus i deo je porodice ruža (Rosaceae). Ono što je fascinantno kod višanja je da postoji mnogo različitih sorti, koje variraju u boji, ukusu i veličini. Postoji crvena višnja, crna višnja, bela višnja, a svaka od njih ima svoj karakterističan ukus.

Odabir pravih sadnica višnje

Ako želite da imate sopstvenu baštu sa višnjama, prvi korak je odabrati prave sadnice. Obratite pažnju na to da mlade sadnice višnje, starosti 1-2 godine, obično imaju veću šansu za uspešan rast. Isto tako, bitno je da izaberete sortu višnje koja se prilagođava vašem podneblju i vrtu. Na primer, crvena višnja često uspeva u umerenim klimama, dok je crna višnja otpornija na hladnije zime.

Izvor: Neparno 10

Sadnja i održavanje sadnica

Kada ste izabrali svoje sadnice, vreme je da ih posadite. Idealno je saditi ih u rano proleće ili kasnu jesen kada je zemlja još uvek blago vlažna od kiše. Dubina i razmak sadnica su važni faktori za uspešan rast. Sadnice treba zasaditi na dubini od oko 45 centimetara, a razmak između njih treba biti najmanje 3-4 metra, kako bi se obezbedio dovoljan prostor za razvoj korena.

Nakon sadnje, redovno zalivanje i đubrenje su neophodni za održavanje zdravih sadnica. Višnje vole dovoljno vode, pa je važno obezbediti im dovoljno vlage tokom sušnih perioda. Takođe, primenjivanje đubriva bogatog fosforom i kalijumom pomoći će u razvoju korena i cvetanja.

Negovanje višnje do berbe

Višnje će vam doneti plodove nakon nekoliko godina pažljive nege. Redovno orezivanje je ključno kako bi se održala struktura stabla i podstakao rast novih grana. Pravilno oblikovanje krošnje omogućiće višnjama da prime više sunčeve svetlosti, što će rezultovati većim i kvalitetnijim plodovima.

Važno je takođe pratiti zdravlje vaših sadnica. Bolesti kao što su čađava krastavost i monilinia mogu uticati na vaše višnje. Pravilno tretiranje i zaštita od ovih bolesti su ključni za očuvanje zdravlja voćaka.

prskanje drveta višnje
Izvor: Canva

Berba i uživanje u plodovima

Nakon nekoliko godina pažljive nege, doći će vreme za berbu. Višnje su zrele kada postanu crvene i sočne. Nežno berite plodove, pazeći da se ne ošteti stablo ili plodovi. Višnje se mogu koristiti u raznim receptima, od džemova i kompota do kolača i pita. Slatki i osvežavajući ukus višanja čini ih omiljenim voćem mnogih ljudi.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *