projekat konkurentne poljoprivrede Srbije

Otvoren je Treći javni poziv programa „50:40:10“; prijave moguće od 4. decembra 2023.

Treći javni poziv programa “50:40:10” pruža priliku za bespovratna sredstva do 200 000 evra po korisniku, ukupno vredna 750 miliona dinara. Ovaj poziv, deo Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom. Objavljen je 27. novembra, sa otvaranjem prijava od 4. decembra. Namenjen je preduzetnicima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama koje proizvode, otkupljuju, prerađuju i plasiraju poljoprivredne proizvode.

Agregatori mogu aplicirati za investicije od 25 000 do 400 000 evra, s bespovratnim sredstvima do 200 000 evra. Prijave su isključivo online putem sajta Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije www.scap.rs i Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs. Nakon ovog javnog poziva, očekuje se da će se prijaviti više od 2 000 korisnika.

Osim očekivanih 2 000 korisnika nakon ovog javnog poziva, naglašava se značaj podrške i razvoja u sektoru poljoprivrede. Posebno se ističe uloga rasadnika sadnica u ovom kontekstu, gde se očekuje da će projekat dodatno podstaći razvoj i unapređenje ovog važnog segmenta poljoprivredne proizvodnje. Ova inicijativa pruža priliku za unapređenje infrastrukture i opreme rasadnika, što će dodatno doprineti prosperitetu poljoprivrede u Srbiji.

Dosadašnji rezultati projekta uključuju preko 3 500 zainteresovanih poljoprivrednika. Finansiranje ide prema modelu 50:40:10, gde 50% dolazi iz bespovratnih sredstava Svetske banke, 40% iz kredita poslovnih banaka i 10% učešća poljoprivrednika. Projekat podržava poljoprivrednike pre investicije, tretira PDV kao prihvatljiv trošak i promoviše ekološki pristup. Dosad je dodeljeno 30,3 miliona evra bespovratnih sredstava, a projekat planira dodatno finansiranje od 100 miliona evra u naredne tri godine.

Koordinator Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, Milan Stevanović, ističe da su traktori kupljeni tokom 2022. i 2023. godine, svaki treći, finansirani iz sredstava ovog projekta. Postoji i najava mogućeg dodatnog finansiranja od 100 miliona evra u narednim godinama.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *