Oštećene jabuke

Kako pomoći voćkama posle nevremena

Nevreme, poput oluje ili grada, može prouzrokovati značajnu štetu voćkama, ali uz prave mere, moguće je umanjiti gubitke i sačuvati deo roda. Nakon ovakvih nepogoda, važno je brzo reagovati i sprovesti odgovarajuće korake kako bi vaše sadnice kajsija, breskvi, kurušaka i drugih mogle da se oporave i nastave sa rastom. U nastavku navodimo neke od najvažnijih koraka koje možete preduzeti da biste pomogli voćkama posle nevremena.

Inspekcija i procena štete

Prvi korak nakon nevremena je inspekcija voćnjaka kako biste procenili razmere štete. Obratite pažnju na polomljene grane, oštećene plodove i listove, kao i na bilo kakva druga vidljiva oštećenja. Zabeležite obim štete kako biste mogli da planirate dalje korake.

Uklanjanje oštećenih delova i tretiranje rana

Sve polomljene grane i oštećene plodove treba što pre ukloniti. Polomljene grane predstavljaju ulaznu tačku za bolesti i štetočine, pa je važno da se uklone kako bi se sprečila dalja kontaminacija. Koristite sterilizovane makaze za rezidbu kako biste smanjili rizik od infekcija.

Nakon uklanjanja oštećenih delova, rane na stablima treba tretirati odgovarajućim sredstvima za zaštitu biljaka. Ovo može uključivati korišćenje voćarskog voska ili specijalnih preparata za premazivanje rana, što će pomoći u sprečavanju ulaska patogena.

Orezivanje voća

Orezivanje, prihranjivanje i zalivanje

Orezivanje voćaka posle nevremena je ključno za njihovo oporavak. Pravilno orezivanje pomaže voćkama da se brže oporave i uspostave novu ravnotežu u rastu. Fokusirajte se na uklanjanje oštećenih i mrtvih grana, kao i na formiranje krošnje koja će omogućiti bolju cirkulaciju vazduha i svetlosti.

Voćke koje su pretrpele štetu mogu biti oslabljene i podložne stresu. Pružanje adekvatne prihrane i zalivanja može im pomoći da se brže oporave. Koristite organska ili mineralna đubriva koja su bogata esencijalnim hranjivim materijama i redovno zalivajte voćke, posebno tokom sušnih perioda.

Prevencija bolesti i štetočina

Nakon nevremena, voćke su često podložnije bolestima i štetočinama. Primenite odgovarajuće fungicide i insekticide kako biste smanjili rizik od infekcija. Redovno pregledajte voćke i reagujte na prve znakove problema.

Podrška i stabilizacija

Ako su voćke ozbiljno oštećene, možda će biti potrebno da im pružite dodatnu podršku. Koristite kolčeve ili druga sredstva za stabilizaciju kako biste osigurali da stabla ostanu uspravna dok se ne oporave. Ovo je posebno važno za mlade voćke koje su još uvek u fazi rasta.

Obnavljanje tla

Nevreme može izazvati eroziju tla i oštetiti korenov sistem voćaka. Dodavanje organskog materijala, kao što je kompost, može pomoći u obnovi strukture tla i poboljšanju njegove plodnosti. Takođe, razmislite o primeni malča kako biste zadržali vlagu u zemljištu i smanjili rast korova.

Praćenje i prilagođavanje

Nakon što ste preduzeli sve potrebne korake, važno je da redovno pratite stanje voćaka. Pratite njihov rast i razvoj, kao i eventualne znakove stresa ili bolesti. Budite spremni da prilagodite svoje postupke prema potrebama voćaka kako bi se osigurali optimalni uslovi za njihov oporavak.

Kroz pažljivu procenu i sprovođenje ovih koraka, moguće je pomoći voćkama da se oporave i da donesu plodove uprkos štetama izazvanim nevremenom.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *