Voće i povrće

Bašta u voćnjaku: Savršena kombinacija voća i povrća

Kombinovanje voćnjaka sa povrtnjakom je odličan način da maksimalno iskoristite prostor u vašem dvorištu. Uzgajanje povrća ispod sadnica krušaka, jabuka, šljiva ili drugog voća može doneti brojne prednosti, uključujući bolju iskorišćenost zemljišta, smanjenje korova i očuvanje vlage. Ključ uspeha je odabir povrća koje dobro uspeva u senovitim uslovima ispod krošnji voćaka i ne šteti samim voćkama.

Povrće koje uspeva u hladovini krošnje

Zeleniš: Povrće kao što su spanać, kelj, salata i rukola voli hladovinu i dobro uspeva u delimično zasenjenim uslovima. Ove kulture ne zahtevaju direktnu sunčevu svetlost tokom celog dana, što ih čini idealnim za sadnju ispod krošnji voćaka.

Rotkvice: Rotkvice su brzorastuće povrće koje dobro uspeva u delimičnoj senovitoj sredini. Mogu se saditi između voćaka i beru se za manje od mesec dana.

Kelj i brokoli: Kelj i brokoli su povrće koje može tolerisati malo hladovine. Njihovo lišće može koristiti filtriranu sunčevu svetlost koja prolazi kroz krošnje voćaka. Pored toga, ove kulture su bogate hranljivim materijama i doprinose zdravlju zemlje.

Grašak: Grašak je biljka koja voli hladovinu i može se uspešno uzgajati u voćnjaku; ima plitak korenski sistem koji ne ometa voćke, a istovremeno poboljšava tlo povećanjem količine azota.

Peršun i korijander: Ovi začini uspevaju u delimično zasenjenim područjima i lako se uklapaju u voćnjak. Njihov korenski sistem nije invazivan, a mogu doprineti i kontroli štetočina.

Prednosti kombinovanja voća i povrća

Efikasno iskorišćenje prostora: Sadnja povrća između redova voćaka omogućava bolje iskorišćenje prostora, posebno u malim baštama ili dvorištima. Takođe, plodored povrća može pomoći u održavanju plodnosti zemljišta.

Prirodna zaštita od korova: Kombinacija različitih kultura može smanjiti rast korova. Povrće koje se sadi između voćaka pomaže u zasenjivanju tla, čime se smanjuje mogućnost klijanja korova.

Očuvanje vlage: Povrće koje se sadi ispod krošnji voćaka pomaže u očuvanju vlage u tlu. Hladovina smanjuje isparavanje, što je korisno u toplim letnjim mesecima.

Povećanje biodiverziteta: Raznovrsnost biljaka privlači različite korisne insekte i poboljšava biodiverzitet u vašoj bašti. Ovo može dovesti do bolje kontrole štetočina i smanjenja potrebe za hemijskim sredstvima.

Saveti za sadnju povrća u voćnjaku

Prilagodite razmak: Pazite na razmak između voćaka i povrća kako bi biljke imale dovoljno prostora za rast i razvoj. Povrće sa plitkim korenima treba saditi bliže voćkama, dok povrće sa dubljim korenima treba saditi dalje.

Pravilno zalivanje: U voćnjaku sa povrtnjakom važno je obezbediti adekvatno zalivanje. Povrće i voćke mogu imati različite potrebe za vodom, pa je bitno pratiti vlagu u tlu i prilagođavati zalivanje.

Pravilna nega i održavanje: Redovno đubrenje i održavanje zemljišta pomoći će u očuvanju zdravlja biljaka. Organska đubriva i kompost mogu poboljšati kvalitet tla i obezbediti potrebne hranljive materije za povrće i voćke.

Zaključak

Bašta u voćnjaku predstavlja savršen spoj voća i povrća, omogućavajući maksimalno iskorišćenje prostora i povećanje biodiverziteta. Odabirom odgovarajućeg povrća koje dobro uspeva u hladovini krošnje i pravilnom negom, možete stvoriti produktivan i održiv vrt koji će vam doneti obilje svežih proizvoda tokom cele godine. Isprobajte ovu kombinaciju i uživajte u plodovima svog truda!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *