Search Products

sljive

Dani šljive u Osečini

Podgorina, koja obuhvata valjevski kotlinu sa okolnim planinama, je kraj pre svega prepoznatljiv po šljivi i njenim proizvodima. Ova godina bila je blago rečeno zanimljiva, smatra resorni ministar Branislav Nedimović koji je posetio ovu manifestaciju u čast šljive. 

„Ove godine ste radili vredno, dobro zaradili i u zdravlju potrošili. Višak novca ulažite u zaštitu sadnica šljiva, osiguranje i navodnjavanje, da bi imali još više ovakvih i boljih godina“.

Prema podacima Uprave za agrarna plaćanja u ovu opštinu iz državne kase isplaćeno je skoro 193.000.000 dinara za 3724 gazdinstva, a njih 69 očekuje isplata kada urede dokumentaciju u skladu sa Zakonom i važećim propisima. Vredni domaćini Osečine ali i privrednici dobili su i značajna sredstva iz IPARD-a jer je po ovom osnovu isplaćeno više od 31.000.000 dinara.

Republički Zavod za statistiku beleži rast površina pod šljivicima u poslednjih pet godina tako da je u Srbiji u 2020. godini imalo 73.010 hektara zasada šljive, a prosečan prinos je 8 tona po hektaru. Kada je reč o izvozu zabeleženo je da smo izvezli u vrednosti većoj od 21.000.000 evra što je zarada za 32000 tona izvezene robe. Na strani uvoza je svega 800.000 evra.

To je veliki suficit koji će u narednim godinama beležiti rast uporedo sa rastom površina i promenom sortimenta u novim zasadima. Izvoz šljive najviše ide u EU, odnosno Nemačku, gde ode oko 30% izvezenih količina. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastaviće podršku sektoru voćarstva kroz povraćaj sredstava do 50% za podizanje zasada, izgradnju i opremanje objekata ali i podršku za preradu bilo kroz bespovratna sredstva ili kredite.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *