Kolač sa višnjama

Višnje i ukusi detinjstva

Sezona višanja je u punom jeku. Za mnoge od nas višnje predstavljaju ukus detinjstva i uspomene na tradicionalne kolače koji su se nekada pravili sa ovim sočnim voćem. Višnje su bile sastavni deo mnogih kulinarskih poslastica koje su se spremale sa ljubavlju u mnogim domovima. U toplim letnjim danima, miris domaćeg kolača sa višnjama širio se kuhinjom i mamio nas svojim slatkim aromama. Neizostavni deo porodičnih okupljanja i druženja sa prijateljima bili su slatki zalogaji pite od višanja.

Odluka da posadite sadnicu višnje u svoj voćnjak je takođe korak ka očuvanju ove tradicije. Pored uživanja u plodovima koje pripremamo u kuhinji, sadnice višnje donose lepotu i raznolikost u voćnjak, omogućavajući nam da uživamo u njihovom ukusu iz prve ruke, direktno sa Danas, dok se prisećamo tih lepih vremena, možemo da oživimo tradiciju i pripremimo ukusne poslastice po starim receptima.stabla. Sezona višanja nam daje priliku ne samo da se podsetimo ukusa detinjstva, već i da ih oživimo i negujemo u našim voćnjacima.

Nudimo dva starinska recepta koji mogu upotpuniti iskustvo pravljenja tradicionalnih kolača, dajući vam priliku da se vratite korenima i uživate u autentičnim ukusima koji su obeležavali vaše detinjstvo.

Pita sa višnjama

Ovakvu pitu sa višnjama su nekada pravile naše bake od domaćih kora koje su razvlačile. Danas nam često ponestane vremena za pripremu domaćih kora, a pita je jednako lepa i od gotovih, kupovnih tankih kora za baklavu. Jedino je važno da ne štedite na višnjama.

Sastojci:
500 g tankih kora za pitu
500 g višanja
300 g šećera
150 g prezli
80 ml ulja

Priprema:
Stavite dve kore na radnu površinu, poprskajte ih uljem, a onda bogato rasporedite višnje očišćene od koštica. Pospite šećerom i prezlama pa pažljivo urolajte i spustite u podmazan pleh. Na isti način utrošite sve sastojke.
Uključite rernu na 180 stepeni, poprskajte svaki rolat uljem i vodom, pa pecite dok pita ne porumeni. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite da se pita prohladi. Isecite je na komade i poslužite.

Kolač sa višnjama

Ovo je kolač koji se pravi generacijama unazad ali je i dalje popularan i rado spreman.

Sastojci:
3 jajeta
1 čaša šećera
1/2 čaše ulja
1 čaša jogurta
2 čaše mekog brašna
12g praška za pecivo
10g vanilin šećera
350g višanja – očišćenih i oceđenih
1 kašika griza
šećer u prahu za posipanje

U posudu razbijte jaja, dodajte šećer i mutite mikserom dok smesa ne pobeli. Dodajte jogurt, ulje, vanilin šećer. Brašno i prašak za pecivo prosejte. Mutite još malo, da se brašno lepo umuti, da smesa bude bez grudvica. Sipajte u tepsiju koju ste podmazali i posuli brašnom. Višnje bez koštica ocedite od soka koji su pustile. Zatim pomešajte višnje sa 2 kašike griza i ravnomerno ih rasporedite. Da ne bi višnje ostale na površini nežno gurnite kašičicom negde do sredine testa. Rernu prethodno zagrejte. Kolač pecite na 200C oko 25 minuta. Kada se kolač ohladi pospite ga šećerom u prahu.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *