Voćnjak

Kombinovanje sadnica u mešovitom voćnjaku

Kombinovanje sadnica u mešovitom voćnjaku može biti veoma efikasna strategija za poboljšanje prinosa, zdravlja zemljišta i održivosti celokupnog sistema. Voćnjak u kom jedna pored druge rastu sadnice lešnika, jabuka, krušaka, trešanja i drugog voća omogućavaju bolje iskorišćavanje resursa, smanjenje rizika od bolesti i štetočina, kao i povećanje biodiverziteta. Da bi se ovo postiglo, važno je pažljivo planirati raspored sadnje, uzimajući u obzir specifične potrebe i karakteristike svake vrste.

Prednosti mešovitih voćnjaka

Jedna od glavnih prednosti mešovitih voćnjaka je poboljšanje zdravlja zemljišta. Različite vrste drveća i biljaka doprinose različitim hranljivim materijama zemljištu, čime se poboljšava njegova plodnost. Stabla sa dubljim korenovim sistemom mogu pomoći u razbijanju sabijenog tla i omogućiti bolju drenažu, dok površinsko korenje drugih voćaka može doprineti zadržavanju vlage u tlu.
Mešoviti voćnjaci takođe smanjuju rizik od bolesti i štetočina. Monokulture, odnosno voćnjaci sa jednom vrstom voća, često privlače specifične štetočine i bolesti koje se lako šire među drvećem iste vrste. Kombinovanjem različitih vrsta, smanjuje se verovatnoća širenja bolesti, jer su mnogi patogeni specifični za određene vrste. Ovaj biodiverzitet pomaže u održavanju ekološke ravnoteže, privlačeći korisne insekte i predatore štetočina.

Izbor kombinacija za sadnju

Prilikom planiranja mešovitog voćnjaka, ključno je odabrati vrste voća koje su kompatibilne.
Voće sa sličnim zahtevima: Sadnice lešnika, oraha, kestena i badema, preferiraju slične uslove, te njihova kombinacija može biti dobar izbor. Ove biljke dele slične potrebe za svetlom i zemljištem, pa se mogu saditi u relativno bliskim razmacima. Orah i kesten, kao veća stabla, mogu pružiti senku u mladim fazama razvoja lešnika, dok lešnik raste i razvija se.
Voće sa komplementarnim ciklusima: Voćke koje imaju različite sezone sazrevanja mogu doprineti produženju perioda berbe i diversifikaciji prinosa. Na primer, kombinacija lešnika sa jabukama, kruškama ili trešnjama može biti korisna jer ove vrste sazrevaju u različitim periodima godine, što omogućava kontinuitet u prinosima.
Podržavajući usevi: Biljke koje obogaćuju zemljište, poput deteline ili lucerke, mogu biti posađene između redova voćki kako bi se poboljšala struktura tla i obezbedila dodatna organska materija. Ovi usevi takođe mogu smanjiti rast korova i poboljšati mikroklimu u voćnjaku.

Planiranje sadnje

Prilikom planiranja rasporeda sadnica u mešovitom voćnjaku, važno je uzeti u obzir rast i razvoj svake vrste. Lešnik, kao grm, može se saditi u gustim redovima, dok se drveće sa većim krošnjama, poput oraha ili jabuke, treba saditi na većim razmacima kako bi se obezbedio prostor za rast. Niže voćke, poput krušaka ili breskvi, mogu biti posađene na rubovima, gde će imati dovoljno svetla i prostora za rast.
U područjima sa nagibom, više drveće može biti posađeno na višim delovima terena, dok niže grmlje može biti posađeno u dolinama. Ovaj raspored omogućava bolje iskorišćavanje prirodnog protoka vode i zaštitu od erozije.

Održavanje i upravljanje

Održavanje mešovitog voćnjaka zahteva pažljivo praćenje i upravljanje, posebno u prvih nekoliko godina kada su biljke najosetljivije. Redovno zalivanje, đubrenje i zaštita od štetočina su ključni za zdrav razvoj svih biljaka u voćnjaku.
Navodnjavanje: Sistem kap po kap može biti efikasan za navodnjavanje mešovitog voćnjaka, omogućavajući svakom drvetu da dobije potrebnu količinu vode bez preteranog natapanja tla.
Orezivanje: Redovno orezivanje voćaka pomaže u održavanju njihove forme i zdravlja, a takođe može poboljšati prozračnost voćnjaka, smanjujući rizik od bolesti.
Plodored i zelena đubriva**: Uvođenje plodoreda i sadnja zelenih đubriva između sezona može značajno doprineti očuvanju plodnosti zemljišta i zdravlju celog sistema.

Zaključak

Kombinovanje sadnica u mešovitom voćnjaku predstavlja održiv pristup poljoprivredi koji omogućava veći prinos, bolju otpornost na bolesti i štetočine, kao i očuvanje plodnosti zemljišta. Pažljivim planiranjem i održavanjem ovakvog voćnjaka, možete postići harmoničan ekosistem koji će vam dugoročno pružiti brojne benefite.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *