sadnja voca uputstvo
January 12, 2022

Poštovani kupci, ovim putem želim da vam predstavim  proces sadnje voća. S obzirom na česte nedoumice naših kupaca o načinu sadnje voćaka rešio sam da vam to lično  objasnim (demonstriram).

Kao prvo veoma je važno kupiti sadnice voća u proverenom rasadniku, zdravstveno čiste i sertifikovane.

Prvo se iskopa rupa velicine 50x50x50cm to bi bilo dobro da se uradi i mesec dana pre same sadnje iz dva razloga. Prvi je da bi tačno znali koliko vam sadnica tačno treba a drugi, bitniji je da rupa ispuca od sunca, kiše i da koren lakše prolazi u dublje slojeve. U  rupu se stavi jedna lopata pregorelog stajnjaka starijeg od 3 do 6 meseci,  zatim se vrati 10-15cm  zemlje većinom onaj deo  koji je bio na površini zemlje kada se kopala rupa.

Zatim se uzima sadnica i skraćuje-oreže se koren  na 10-15 cm dužine i stavi u kofu sa vodom. Odmah se izvadi a onda pospe po korenu sa zemljišnim insekticidom da bi odbijao insekte od korena.

Sadnica se stavi u rupu uvek malo dublje nego što je bila u zemlji u rasadniku. Tada se stavlja zemlja oko sadnice skoro da se rupa napuni. Zatim se dobro nagazi oko same sadnice i sipa voda koliko može da stane, otprilike oko 15-20 litara.

Kada se voda povuče i vise ne vidi golim okom, sadnica se povuče malo u visinu da bi se koren ispravio da ne bude kriv i sada odredjujemo visinu na kojoj ce sadnica biti. Najbolje je da bude kao sto je i bila u rasadniku jedno 5 cm od najviših žila u zemlji tj kalemljeno mesto da bude 10-15 cm van zemlje. Zatim se dodaje sitna  zemlja koja se ne gazi. Može slobodno da se doda i malo više zemlje jer će ona da slegne tokom narednog perioda.

Rezanje prilikom sadnje voća

Sadnica se oreže na visinu od 80cm, ako ima malih grančica sa strane i one se porežu na dva vidna okca a zatim sva mesta koja su  rezana se zaštite, u ovom slučaju drvofiksom.

Može da se ponovi zalivanje jos jednom 15-20 dana posle sadnje kako bi zemlja bolje nalegla oko korena.

Šta nakon sadnje voća?

Sadnicu treba zaštititi od glodara, zečeva i eventualno srna.

Za glodare je najbolje baciti mamke, zaštititi sadnicu od zečeva sa mrežicama ili u jeftinijoj varijanti sa isečenim flašama. Protiv srna je najbolje je bacati hranu za pse gde će oni da se okupljaju i tako da plaše krupnu divljač.

Dejan Mutavdžić

Leave a Reply

Your email address will not be published.