opalo lišće
December 1, 2021

S’jedne strane, od opalog lišća ispod drveta formira se prirodno đubrivo; opalo lišće privlači kišne gliste, koje poboljšavaju sastav zemljišta; lišće takođe služi kao dodatna zaštita biljaka od mraza.

Međutim, ako je tokom sezone drveće bilo pogođeno bolestima gljivičnog porekla, onda se daje samo pozitivan odgovor na pitanje da li je potrebno ukloniti lišće.

Najčešće baštenske bolesti su krasta, pepelnica, pegavost i kokomikoza. Ove bolesti se određuju nizom znakova:

Širenje kraste možete prepoznati po prisustvu smeđih mrlja na plodovima i listovima.
Pepelnica izaziva belu prevlaku na listovima koja postepeno postaje smeđa. Kao rezultat, lišće postaje žuto, suši se i otpada.

Pažljivo očistite svo otpalo voće i lišće oko osnove vašeg drveta pre zime. Ako plod i lišće imaju bilo kakve znake oštećenja od štetočina ili bolesti, moraju se ukloniti sa lokacije. Zašto? Zato što će štetočine i bolesti prezimiti u leglu listova i sledeće godine će se vratiti da progone vas i vašu voćku!

Neki insekti i bolesti zimuju u biljnim ostacima. Na primer, “krasta jabuka” je uobičajena bolest koja se nalazi na stablima jabuke i uzrokovana je sporama koje se oslobađaju iz mrtvih listova jabuke i plodova ostavljenih na zemlji. A crvi jabuke zimuju u plodovima ostavljenim na zemlji više od nekoliko dana. Pravovremenim uklanjanjem i uništavanjem opalog lišća i trulog voća, možete prekinuti ciklus bez upotrebe hemikalija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.