Prvi sajam poljoprivrede nakon pandemije - Rasadnik Mutavdžić
sajam poljoprivrede 2021
July 20, 2021

Srpska poljoprivreda uvođenjem najsavremenije tehnologije i spajanjem sa IT oblašću velikim koracima ide napred. Posle više od godinu dana borbe sa koronom, ovo je jedinstvena prilika da prvi put u Sremskoj Mitrovici poljoprivredni proizvođači mogu da vide svu mehanizaciju, ono što smo zbog pandemije propustili“, ovo je na otvaranju poljoprivrednog sajma „Agrosirm“ u Sremskoj Mitrovici rekao resorni ministar Branislav Nedimović. Poljoprivredni sajam otvorio je svoje kapije za posetioce na Hipodromu u okviru Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici. Predstavilo se više od 100 izlagača iz oblasti poljomehanizacije, mesnih proizvoda, proizvođači stočne hrane i mnogi drugi.

Sajam poljoprivrede bio je prilika da se vide i najsavremenije mašine, koje vrede i po nekoliko stotina hiljada evra. Tako, prosečna cena drona koji može da se koristi u poljoprivredi je oko 25.000 evra. Izloženi traktori koštaju od nekih 50.000 do 220.000 evra. A najskuplja mašina koja je izložena na sajmu u Sremskoj Mitrovici je kombajn vredan više od 200.0000 evra.

Ministar Nedimović je podsetio i na neke potencijale u agraru, naročito kada je u pitanju izvoz: “Proizvodi koje mi možemo da isporučimo bez carine su ovčije, kozje mleko i voćne rakije“  kazao je Nedimović i dodao:“  To nam pruža nove prilike. Naš izvoz prema Rusiji je do sada bio oko 365 miliona dolara, a uvoz 114“.

Na više od 10.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, postavljena je najsavremenija poljoprivredna mehanizacija, solarni paneli, kao i dronovi za poljoprivredu. Posetioci su mogli da da vide i razna poljoprivredna gazdinstva, kao i udruženja iz lokalnih ruralnih područja.

I ove godine na Sajmu je bio predstavljen Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici, sa svojim širokim asortimanom, ali i novim inovativnim proizvodom – solarnom prikolicom: „Na Sajmu  smo izložili prikolicu koja daje 13 kilovata struje i dve ovakve prikolice mogu da zalivaju 40 hektara zemlje“ rekao je Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ u Sremskoj Mitrovici.

Zbog pandemije virusa korona prošle godine nije održan sajam. Posetioci sada mogu da učestvuju u konferencijama, edukativnim radionicama, okruglim stolovima i predavanjima.

Izlagači na ovoj sajamskoj manifestaciji izrazili su veliko zadovoljstvo jer su konačno posle godinu i po dana imali priliku da predstave svoje proizvode. Aleksandar Žilić, proizvođač sira iz sela Martinci, ukazao je na to da ovde kupci mogu da probaju proizvode i da se uvere u kvalitet, a samim tim proizvođači stiču nove i redovne mušterije.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice Grada Sremska Mitrovica pozdravio je okupljene istakavši da mu je izuzetno drago što su se posle dužeg vremena konačno stvorili uslovi da se poljoprivrednici sreću na sajmovima: „Još draže mi je što je prva prilika za to Sremska Mitrovica i Sremski poljoprivredni sajam AgroSirm. Na mestu gde se sada nalazimo pre nekoliko dana je Grad Sremska Mitrovica organizovao i nekoliko poklon proslava za naše maturante, kao i proslave u znak zahvalnosti medicinskim radnicima i volonterima koji su se godinu i po dana borili za naše zdravlje i koji su obezbedili da se Sremska Mitrovica danas nalazi u povoljnoj epidemijskoj situaciji u kojoj je omogućeno održavanje letnjih manifestacija na otvorenom prostoru, kao što je ova.

Od ove godine uvedene su novine u organizaciji sajma, to su, prema Samardžićevim rečima, konferencijski sadržaji uvršteni u program, edukativne sesije, paneli, okrugli stolovi i predavanja, a sve u cilju unapređenja finansiranja poljoprivredne proizvodnje. Na kraju obraćanja Samardžić se posebno zahvalio Ministarstvu poljoprivrede koje je i ove, četvrte godine, finansijski podržalo organizaciju, izvršnom organizatoru „Top Events Team” doo Beograd i generalnom sponzoru sajma „Dunav osiguranju”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.